Facebook
Google+
YouTube
Flickr
Tekintse meg fótóimat a Flickr-en!
Pinterest

                                             Szitanyomás

szolgaltatas szitanyomas topcolours

szolgaltatas szitanyomas toppic

 

 

 

szolgaltatas szitanyomas 1A textiliparban alkalmazták, ahol filmnyomásnak nevezték. A nyomandó textilt egy 150 m hosszú asztalra rögzítették. A nyomtatás a szitakeret állandó továbbvitelével történt. A szitakeret illesztését az asztal szélein látható illesztőcsapokkal végezték. A nyomtatás befejeztével az anyagot továbbhúzták.                                                            " Kleilein: A szitanyomtatás."

A SZITANYOMTATÁS RÖVID TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉSE

A szitanyomtatás feltalálójáról semmit, a nyomtatás technológiájának kialakulásáról pedig csak keveset tudunk. Annyi azonban megállapítható, hogy Kínában és Japánban már évszázadokkal ezelőtt nyomtattak textíliát sablon felhasználásával. A formát fakeretre feszített emberi hajból, majd később selyemszálból készült szita alkotta a ráragasztott rizspapírból kivágott sablonnal. Az így készült formáról kisebb példányszámban többnyire textil-nyomathordozóra nyomtattak. A szitanyomtatást tehát régi időkben is alkalmazták és felhasználták a művészien festett textíliák előállításához.
Ezután az eljárás némileg feledésbe merült és Európában csak a XIX. században támadt fel újra a textiliparban, ahol is filmnyomtatásnak nevezték el. A lyoni selyemipar alkalmazta elsősorban a filmnyomtatást, vagyis a szitanyomtatást a selyem nyomtatására, díszítésére. A közelmúlt éveiben a gépesítés és az automatizálás nagymértékben fejlődő eljárássá tette a szitanyomtatást, amely így jogosan került negyedikként a korábban ismert három fő nyomtatási eljárás mellé.

A szitanyomtatásban a nyomó forma, azaz a nyomósablon hordozója egy szövet, ami egy finom szövésű szitaszövet, amelyet feszesen a formakeretre rögzítenek. A szita-szövet nyitott szemrendszerű. A forma nyomatmentes részeit a szitán sablon fedi, azaz be van csukva, hogy a festék ne tudjon áthatolni rajta, míg a nyomatképet hordozó részek nyitottak, így a festék könnyedén átfolyik. A nyomtatás során a festéket egy kissé ferdén elhelyezkedő festéklehúzókés nyomja dörzsölő- kenő mozgással a szitaszövet nyitott részén keresztül a nyomandó anyagra.
Szitanyomtatással elsősorban olyan nyomatokat lehet előállítani, amelyek a többi eljárással csak nehezen vagy egyáltalán nem állíthatók elő. E nyomtatással lehetséges egy és többszínű plakátok, feliratok előállítása különböző anyagokra, akár világító festékekkel is. Közlekedési jelzőtáblák, rádió- és műszerskálák, óraszámlapok, tapéták, valamint vakírás nyomtatása sem jelent nehézséget.
A textiliparban fény- és mosásálló dekorációs ruhaanyagokat, valamint sálakat, terítőket nyomtatnak. Ugyanígy alkalmazzák az eljárást üvegpalackok, poharak feliratozására is. Mivel az eljárás nem helyhez kötött, felhasználható ládák, csomagolások, kirakatüvegek, szállító gépkocsik feliratozására is. A különösen vastag festékréteg felhordása teszi lehetővé, hogy vékony vonalas rajzot nyomtassanak fehér festékkel fekete papírra, és a nyomat, egyetlen nyomtatási művelet útján is teljesen fedőhatású lesz, ami a többi nyomtatási eljárással nem megoldható.

A nyomatkép plasztikus hatású, így a szitanyomtatást a könyvkötészetben vászon és műanyag borítású könyvtáblák nyomtatására is alkalmazzák. Sok más területen is alkalmazható a szitanyomtatás, így pl. különböző készülékek gyengeáramú áramköri elemeit összekötő vezetékek nyomtatása elektromosan vezető festékkel, nyomtatott áramkörök előállítása rezezett felületű műanyag lemezen vagy előrajzolása, hűtőrendszerek csőkígyójának előállítása alumíniumlemezre való nyomtatással stb.
szolgaltatas szitanyomas 3Kisebb példányszámok (10-500 példány) nyomtatása különböző anyagokra szitanyomással gazdaságos. A gyorsjáratú szitanyomógépekkel azonban többi nyomtatási eljáráshoz hasonlóan csak a nagy példányszámok nyomtatása gazdaságos.
A szitanyomtatási eljárás célja nem más nyomtatási eljárások kiszorítása, hanem hézagpótló feladat betöltése és a kisebb, valamint egészen kicsi példányszámok előállítási költségeinek csökkentése. Figyelemreméltó még a nyomóforma elkészítéséhez és a nyomtatáshoz szükséges viszonylag rövid idő is.
A szitanyomtatás hátránya a nyomat viszonylag hosszú száradási ideje. A vastag festékréteg következtében a friss nyomatok nem rakhatók egymásra. Ennek következménye a viszonylag nagyobb helyigény a nyomatok szárításához. A gyorsan száradó festékekkel azonban a száradási idő lényegesen lerövidíthető.
"Forrás: Bartha Tamás: Szakmai Enciklopédia II.


Mikor alkalmazható a szitanyomásos technológia?

A szitanyomás rendkívül hatékony és költségkímélő megoldást nyújt mindazoknak, akik 25 feletti darabszámban szeretnének textilre nyomtatni. Emellett még gazdaságosabb lehet, ha csak néhány színt tartalmaz a minta, valamint feliratok, számozás esetében is előnyösebb.

Előnye továbbá, hogy igen tartós végeredmény érhető el általa, ezért nagy igénybevételnek kitett ruhadarabok, textiltermékek dekorálására is kimondottan alkalmas. Bármilyen színt fel lehet vinni a szitanyomás által a pamut és kevert pamut termékekre egyaránt.

A kívánt mintát, feliratot felvihetjük közvetlenül a textilre vagy egy hordozóról is. Azonban nem árt figyelembe venni, hogy minél több szitanyomott terméket rendel, annál kisebb lesz a darabköltség, így lehet, hogy ha kicsivel többet rendel, mint amennyit tervezett, kedvezőbb áron juthat hozzá a késztermékhez.

Sportmezek, munkaruhák, táskák, háztartási textilek, promóciós termékek dekorálására is tökéletesen alkalmas a szitanyomás, így bátran ajánljuk mindenkinek!

Ha minőségi szitanyomott terméket szretene, kérje személyre szabott ajánlatunkat!

madikft.hu
Pantone színskála

A Pantone színskálát már 1962 óta azonosítják precíz színkezelésként. A pantone színeket olyan esetekben használják, amikor nem keverhető ki szín, ilyen például az arany vagy az ezüst. Ezt a skálát alkalmazzák akkor is, amikor egy meghatározott felületet kell létrehozni, például egy logót vagy alnyomatot.

A Pantone színskála segítségével tudták elérni azt, hogy a világ bármely nyomdájában készüljön is a megrendelés, pontosan a vevő kérésének tökéletes megfelelője kerüljön a kiválasztott alapra.

A nyomtatásban általában a process színeket használják. Ezt a színrendszert röviden CMYK színrendszernek nevezzük. Ide tartozó színek a cián, bíbor, sárga és a fekete. Mivel ezen színek felhasználásával nem tudnak minden színt kikeverni, ezért a nyomdákban régóta már a direkt színnyomtatást is alkalmazzák. Ez annyit jelent, hogy a ki nem keverhető színek létrehozására speciális színeket hívnak segítségül. Erre a célra ajánlott alapfestékekkel viszont a skálán szereplő több mint ezer színt ki lehet keverni.

További információért forduljon hozzánk bizalommal!


Miért éri meg a szitanyomást választani?

A pólók, textilek felületének dekorálása többféle nyomdai eljárással is lehetséges, ilyen a digitális transzfernyomás, a szitanyomás vagy éppen a szublimáció. Az, hogy melyik módszer mellett döntünk, függ az elkészítendő grafika mennyiségétől, a póló használatának gyakoriságától, de anyagától is.

A szitanyomás során a szitán keresztül, a színek külön-külön kerülnek fel egy transzfer papírra, amit aztán hőpréssel fixálnak a textilre. A szitanyomás ideális választás lehet akkor, ha nagy mennyiségben van szükségünk pólónyomásra. A dekorált pólók moshatósága lehetővé teszi a gyakori viselést, anélkül, hogy minőségromlással kellene számolnunk, illetve az eljárásnak nem jelent akadályt a változatos színek megjelenítése sem, ezáltal rendkívül különleges darabok születhetnek.

Válasszon egyedi igényeihez passzoló technikát, és ossza meg velünk elképzeléseit, valamint felmerülő kérdéseivel bátran keressen fel minket elérhetőségeink valamelyikén, munkatársaink készséggel segítenek mindenben!